HART voor AARDE

Hart voor Aarde winkel

Aan het eind van 2022 werd de biologische winkel/webwinkel HART voor AARDE gevestigd in boerderij de Braamstruik op de Voorthuizerweg in Nijkerk. De oude grupstal die aansluit op de ontvangstruimte en kantoren van DID-IT, was omgebouwd naar een biologische winkel en websuper van Martin en Rolanda van den Heuvel. Martin en Rolanda vormen sinds eind negentiger jaren een gezin en hun dochter draagt graag bij aan het initiatief met onder andere publiciteit voor Hart voor Aarde.

Biobeurs
De voorkeur van Rolanda en Martin ging altijd uit naar dierenwelzijn, gezond en milieuvriendelijk eten en leven. Martin had in zijn stageperiode van de Middelbare Landbouwschool veel kennis opgedaan bij bioboer Gerrit Marsman, de eerste Ekoboerderij in Marknesse.Samen begonnen Rolanda en Martin met een geiten-houderij, maar doordat de melkprijs kelderde en er een ziekte was onder de geiten werden ze gedwongen hiermee te stoppen. Via allerlei omwegen en een bezoek aan de Biobeurs in Zwolle kwamen ze op het idee van een Biotruck, het concept van de vroegere SRVwagen, de kruidenier die langskwam met alle denkbare levensmiddelen, drank en andere huishoudelijke producten, maar dan alleen maar met biologische en duurzame producten.

Biotruck
Omdat biologisch nog moeilijk verkrijgbaar was in deomgeving of direct bij de boer was er de gedachte om naar de mensen toe tegaan. Door folders te verspreiden en bij potentiële klanten aante bellen ontstond er een vaste klantenkring voor de Biotruck waaronder defamilie Braam.De overtuiging voor het concept was er, de verbindingwerd gezocht door aan te bellen en te publiceren. Kunnen uitleggen over een anderemanier van boodschappen doen en de herkomst weten van het eten waar de boer eeneerlijke prijs voor krijgt. In de gangbare supermarkt is het niet duidelijkwaar de winst naartoe gaat, bij bio is dat wel transparant en meteen eenbijdrage aan een goed milieu en gezondheid.Het contact met de klanten gaf voldoening, bezig zijn metgoed eten als basis, en werken met bezieling en plezier.

Grupstal
Maar de Biotruck gaf veel werk en leverde toch te weinig op. Bij het zoeken naar een oplossing kwam een van de vaste klanten, Poppe Braam, met het voorstel om bij DID-IT in de grupstal een biologische (web)winkel in te richten. Dat idee werd door Rolanda en Martin omarmd en eind 2022 was de verbouwing een feit waarna op 16 december de feestelijke opening van Hart voorAarde plaatsvond. In 2023 is de winkel door Skal gecertificeerd als biologische winkel

Hart voor Aarde
Rolanda is sindsdien meestal in de oude stal te vinden die ondertussen sfeervol is ingericht met alle biologische droogwaren, versproducten en een leestafel om een praatje te maken of een tijdschrift in te zien. Martin combineert de winkel-activiteit met het verzorgen van de stiertjes bij het Jersey kalveren project van DID-IT. en de hanen en hennen vanDe Geluksvogel. Daarnaast is het nog steeds mogelijk om bij Hart voor Aarde eenbestelling te doen die door Martin aan huis wordt afgeleverd. 

Op de boerderij wordt een moestuin aangelegd waarvan wellicht straks de  groenten rechtstreeks aan Hart voor Aarde worden geleverd. Het is dan nóg meer een plezier om boodschappen te doen in een omgeving met enthousiaste mensen en een landelijk uitzicht op planten en dieren die op de meest natuurlijke manier groeien en worden grootgebracht.
www.biotruck.nl - info@biotruck.nl

Terug