Jersey stierkalveren

De Jersey is een kleine eigenzinnige koe dieextra volle en lekkere melk geeft met meer vet en eiwit dan andere melkkoeien.Door de enigszins frêle bouw van deze dieren hebben de (stier)kalveren vanJersey melkkoeien een lager geboortegewicht en weinig aanleg voor aanzet van(veel) vlees. Dit maakt ze niet interessant voor de vleeskalverenhandel. "Dat is zonde, want wij vinden dat stierkalveren absoluut geen afvalproduct mogen zijn. Om melk te geven moet een koe eens per jaar een kalf ter wereld brengen en dus is het onvermijdelijk dat er ook stiertjes geboren worden. Vijftig procent van de geboren kalveren is stierkalf. “ 

Vanaf 2021 begon DID-IT bv in Nijkerk als pionier op boerderij de Braamstruik, samen met het biologische Jersey-melkveebedrijf van de familie Henri Willig uit Katwoude, een project dat Jersey stierkalveren opvangt. Deze kalveren krijgen gedurende de eerste drie levensmaanden biologische melk in de open potstal van de biologische boerderij de Braamstruik aan de Voorthuizerweg in Nijkerk. Daarna schakelen de dieren volledig over op biologisch ruwvoer en weidegras en blijven ze tot een leeftijd van 12 maanden in Nijkerk. De stiertjes gaan aansluitend naar boerderij Eyckenstein waar ze verder opgroeien in de wei tot volwaardige vleesdieren. In Nederland zijn 20 melkveebedrijven(houders) die Jerseys houden waarvan acht biologische bedrijven die inmiddels allemaal hun stierkalveren naar Nijkerk brengen nadat ze enkele weken bij de moeder hebben gedronken.

Normaal gesproken worden Jersey stierkalveren twee weken na de geboorte afgevoerd, geslacht en verwerkt in diervoeders. Dit is een methode van dierhouderij die door de samenleving steeds meer verworpen wordt en als onethisch wordt gezien. Wij sluiten ons hier volledig bij aan en willen een voorbeeld stellen voor hoe het anders kan. De kalveren zijn te klein voor de gangbare kalvermesterij. De kalveren die bij Willig werden geboren in 2021 zijn voor het eerst opgevangen op de boerderij van DID-IT, De Braamstruik.

Vanaf 2021 tot half 2023 zijn er nu 8 biologische boeren die in totaal 154 kalveren bij de Braamstruik hebben afgeleverd nadat ze eerst enkele weken bij de moeder zijn verzorgd. De kalveren worden de eerste maanden met biologische melk grootgebracht en na 6 maanden verhuizen ze naar boerderij Eyckenstein. Antibiotica wordt tijdens de opfok niet gebruikt. De moederdierenzijn ingeënt tegen ernstige ziekteverwekkers waardoor de kalveren via de biest de antistoffen meekrijgen. In een ruime open stropotstal worden de dieren opgevangen tothet weideseizoen. Daarnaast hebben de kalveren onbeperkt beschikking over biologisch hooi en bio-kruidenmuesli geleverd door de Bio Mühle van HubertCremer uit Kleve, Duitsland.

Een open potstal met veel stro is een gezonde en heel diervriendelijke manier van kalveren houden. Ook later als volwassen dieren kunnen ze maximaal natuurlijk gedrag vertonen en naar hun aard leven in kleine groepjes.Uiteindelijk zal dit na enkele jaren resulteren in buitengewoon mals en smaakvol vlees met een hoog Omega-3 gehalte dat volgens kenners als het beste rundvlees scoort. In plaats van veel kilo's voor een lage prijs is dit voor een hoger segment in kwaliteit en prijs. Wij denken dat biologisch Jersey vlees, van dieren die in het gangbare systeem na amper twee levensweken worden afgedankt, op deze manier absoluut potentie heeft mits we in staat zijn het hele verhaal aan de consument te vertellen.

Inmiddels zijn er meerdere biologische winkels en Odin biologische winkels die met succes het biologische Jersey vlees van de Jerseystieren, die een mooi buitenleven hebben gehad, direct verkopen aan consumenten die kiezen voor minder vlees maar wèl diervriendelijk vlees van hoge kwaliteit.

Terug