Jersey stierkalveren

Nieuwe kansen voor overtollige Jersey stierkalveren. De Jersey is een kleine eigenzinnige koe die extra volle en lekkere melk geeft met meer vet en eiwit dan andere melkkoeien. Door de enigszins frêle bouw van deze dieren hebben de (stier)kalveren van Jersey melkkoeien een lager geboortegewicht en weinig aanleg voor aanzet van (veel) vlees.

Dit maakt ze niet interessant voor de vleeskalverenhandel. "Dat is zonde, want wij vinden dat stierkalveren absoluut geen afvalproduct mogen zijn. Om melk te geven moet een koe eens per jaar een kalf ter wereld brengen en dus is het onvermijdelijk dat er ook stiertjes geboren worden. Vijftig procent van de geboren kalveren is stierkalf. DID-IT bv in Nijkerk begon daarom als pionier, samen met het biologische Jersey-melkveebedrijf van de familie Henri Willig uit Katwoude, een project dat Jersey stierkalveren opvangt en gedurende de eerste drie levensmaanden biologische melk voert in de potstal van de biologische DID-IT boerderij aan de Voorthuizerweg in Nijkerk. Daarna schakelen de dieren volledig over op biologisch ruwvoer en weidegras en blijven ze tot een leeftijd van 20 tot 24 maanden op de boerderij om tot volwaardige vleesdieren uit te kunnen groeien. In Nederland zijn 20 melkveebedrijven (houders) die Jerseys houden waarvan vijf biologische bedrijven, Willig is er dus een van.

Normaal gesproken worden Jersey stierkalveren twee weken na de geboorte afgevoerd, geslacht en verwerkt in diervoeders. Dit is een methode van dierhouderij die door de samenleving steeds meer verworpen wordt en als onethisch wordt gezien. Wij sluiten ons hier volledig bij aan en willen een voorbeeld stellen voor hoe het anders kan. Op het bedrijf van Willig worden ieder jaar circa 20 raszuivere Jersey stierkalveren geboren. De kalveren zijn zoals gezegd te klein voor de gangbare kalvermesterij en dus worden ze daarvoor niet afgenomen. De kalveren die bij Willig worden geboren in februari, maart en april worden dit jaar (2021) voor het eerst opgevangen op de boerderij van DID-IT. Antibiotica wordt tijdens de opfok niet gebruikt. In een ruime stropotstal worden de dieren opgevangen tot het weideseizoen. Daarnaast hebben de kalveren onbeperkt beschikking over biologisch hooi en bio-kruidenmuesli geleverd door de Bio Mühle van Hubert Cremer uit Kleve, Duitsland. Omdat DID-IT het boerenerf op de Voorthuizerweg open wil houden voor publiek (waaronder schoolkinderen) is er voor gekozen om de dieren als os te houden, dus gecastreerd omdat dit zorgt voor meer veiligheid. Ossen zijn rustiger en hebben veel minder aandrang om in groepsverband onderling te strijden en elkaar dientengevolge te verwonden met hun hoorns. Volwassen en niet-onthoornde gecastreerde stieren houden in een ruime open stal waarbij bezoekers en verzorgers in direct contact kunnen komen met de dieren is een te groot risico. Een open potstal met veel stro is een gezonde en heel diervriendelijke manier van kalveren houden. Ook later als volwassen dieren kunnen ze maximaal natuurlijk gedrag vertonen en naar hun aard leven in kleine groepjes. Uiteindelijk zal dit na ruim anderhalf jaar resulteren in buitengewoon mals en smaakvol vlees met een hoog Omega-3 gehalte dat volgens kenners als beste scoort. In plaats van veel kilo's voor een lage prijs is dit een hoger segment in kwaliteit en prijs. Wij denken dat biologisch Jersey vlees, van dieren die in het gangbare systeem na amper twee levensweken worden afgedankt, op deze manier absoluut potentie heeft mits we in staat zijn het hele verhaal aan de consument te vertellen.  

Back