Back

Palmolie en Sierra Leone

No items found.

Palm

De palmboom komt oorspronkelijk uit Afrika, groeit hier volop en is ingebed in het landschap met andere gewassen. De oorspronkelijke boom, de Dura wordt grotendeels vervangen door de dwergpalm Tenera die meer palmolie, van de vruchten en pitten, levert en makkelijker te oogsten is, vergelijkbaar met onze hoogstam en laagstam fruitbomen. Op de plantages met 7000 hect.en bij veel kleine boeren die rond de plantages wonen en werken, groeien ook nog steeds de Duravarianten die bij de oliemolen apart worden verwerkt

Gold Tree zorgt voor de verduurzaming en biologische certificering van plantages en kleinere boeren, de biodiversiteit, en het vergroten van de afzet van de boeren voor de lokale markt en export, waarbij de boeren profiteren van de oogst en de handel door een hogere premie dan alleen de lokale markt.

Een bijkomend voordeel is de veel kortere route die de palmolie aflegt van Afrika naar Europa, tegenover lange transport routes vanuit Azië en Zuid-Amerika.

Bio palmplantages

Volgens DID-IT is een complete herdefinitie van een palmplantage nodig. In plaats van de extreme monocultuur met hoge inzet van kunstmest en herbiciden is een integratie nodig met het houden van dieren om beide elementen te ondervangen.

Het voor Sierra Leone passende toe te voegen element zou de introductie van kippen kunnen zijn. Zowel de mest als het foerageren op insecten en stikstof bindende ondergroei zou een heel positieve bijdrage leveren. De palmpit cake die overblijft is geschikt voor voer.

Voor zowel kleinere boeren als de plantages is daarnaast de spreiding van inkomsten naar vlees van hanen en uitgelegde hennen, en eieren naast palm een welkome uitbreiding. Voor de specifieke omstandigheden van klimaat en beschikbaar voer wordt er samenwerking gezocht met pluimvee organisaties. Samen met Planting Naturals zal DiD-IT het project zo spoedig mogelijk oppakken.

Het streven is dat de bevolking zoveel mogelijk zelfvoorzienend is.

Daarin passen de kippen maar ook landbouwprojecten voor rijstteelt en andere tropische gewassen.

 Levensmiddelen en palmolie

Palmolie is een niet weg te denken ingrediënt in de levensmiddelen industrie, gangbaar en biologisch. Maar de palmolie wordt terecht bekritiseerd door ontbossing en andere kwalijke praktijken zoals arbeidsomstandigheden in de gangbare winning van palmolie.

Daar waar plantaardige vetten als ingrediënt worden genoemd, zal dit vaak palmolie zijn in margarines, broodbeleg (chocopasta),koekjes en andere levensmiddelen.

Palmvrij is geen optie, de harde fractie kan vervangen worden door andere harde vetten maar die kunnen dezelfde problemen opleveren, of door vloeibare vetten te harden, hydrogenatie, waarbij ongewenste transvetten kunnen ontstaan.

De landbouw van palmen voor olie is zelfs nodig om aan de vetbehoefte van de wereldbevolking te kunnen voldoen. De vaak gebruikte palmolie vervanger shea olie is bij lange na niet in staat een substantieel deel van palmoliegebruik te vervangen, is geen teelt maar wild verzamelen en dus een bron van arbeidsproblemen en wordt bovendien chemisch bewerkt om het harde deel van palm te vervangen.

Biologische palmolie

Voor DID-IT is de enige oplossing het gebruik van biologische palmolie.

Ontbossing is in de biologische standaard verboden, niet bio plantages worden omgeschakeld.

Er mogen geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen of andere chemicaliën worden gebruikt.

De palmolie is volledig traceerbaar en kan daardoor worden gegarandeerd.

Er wordt gewerkt met biodiversiteit en stikstofbindende planten.

Er is palmolie beschikbaar van bedrijven die bij RSPO IP (RoundTable of Sustainable Palm Oil) aangesloten zijn, deze olie is wel traceerbaar maar niet biologisch.

Voor meer informatie:

www.plantingnaturals.com

www.diditorganic.nl